Strah od bliskosti

Često se dešava da osećamo strah od bliskosti u međuljudskim odnosima. Taj strah može biti uzrokovan ranijim emotivnim povredama, niskim samopouzdanjem ili prethodnim neuspesima u odnosima. Međutim, strah od bliskosti može se prevazići uz veštinu prepoznavanja, razumevanja i izražavanja svojih emocionalnih stanja i potreba, kao prepoznavanje i tumačenje emocija kod drugih.

Kako prevazići strah od bliskosti?

Naučite da identifikujete šta vas tačno pogađa i zašto. Razumevanjem svojih emocionalnih okidača, možete bolje razumeti korene vašeg straha od bliskosti.

Suočite sa svojim strahovima, tako što ćete postavljati pitanja koja vas pokreu razmišljanje i samoprihvatanje, kao što su: „Zašto osećam strah od bliskosti?“ i „Koje emocije me obuzimaju?“

Kada shvatite da je strah od bliskosti normalan odgovor na prethodne emocionalne povrede, važno je da naučite da sebi pružite podršku i razumevanje.

Prepoznajte i upravljajte svojim emocijama, jer tada postajete sigurniji u sebe i svoju sposobnost suočavanja sa teškim situacijama.

Razumevanjem svojih emocija, lakše ih možete izraziti partneru. To omogućava otvoren razgovor o našim strahovima od bliskosti i doprinosi izgradnji veze pune međusobnog razumevanja.

Razumevanjem emocija možete transformisati vaše međuljudske odnose i otvoriti vrata ljubavi stvarajući ispunjavajuću vezu. Koučing sesije mogu vam pružiti alate i tehnike za dublje razumevanje i prevazilaženje straha od bliskosti.

S ljubavlju, Anita